DE VIJF VOCALEN


Jan Zwennes

(22 april 1947)Wanneer heb je bij De Vijf Vocalen gewerkt?

Van 1 oktober 1971 tot 1 maart 1976

Wat heb je daar gedaan, en wat waren je ervaringen?

Dat varieerde van assistentboekverkoper tot en met filiaalhouder in de vestigingen Leidschenhage, Jan Hendrikstraat en Korte Poten. De vestiging in de Jan Hendrikstraat was een kenmerkende Rooms-Katholieke (kantoor)boekhandel. Tot de vaste klantenkring behoorden ook de paters van het nabijgelegen klooster. Zij leenden en lazen boeken, en brachten deze ook weer netjes terug, maar kochten deze zelden. De grote etalages van de winkel boden ruimte tot het showen van in die tijd populaire posters (Scandecor, Verkerke e.d.). Het showen van dames in het aan het zomerjaargetij aangepaste kleding leidde vanuit het klooster en de buurt tot hevige protesten. In goed overleg met de paters is de etalage aangepast en is de brief waarin een buurtbewoner mij en mijn medewerkers een toekomstig plekje buiten de hemel beloofde als niet geschreven beschouwd.

Wie zijn de collega's aan wie je de meeste herinneringen hebt?

Lilian Boes en Theo Moolenaar met wie ik het filiaal Leidschenhage heb opgebouwd, en natuurlijk Leonoor Schöner die ons op de zaterdagen met haar volle galmende stem kwam helpen, en niet te vergeten Stan Jaworski.

Wat vond je belangrijk van die periode?

Genieten van je vrijheid van handelen in en rond alles wat met de verkoop van boeken en de organisatie van de winkel te maken had.

Wat heb je daarna gedaan en doe je nu?

Aan het opgaan van de zelfstandige De Vijf Vocalen in een landelijk concern zoals Bruna wilde ik niet meedoen.

Nooit heb ik daarna zo'n leuke baan gehad hoewel boekhouder, salarisadministrateur, assurantietussenpersoon, schoenverkoper ook prima baantjes waren.

Nu geniet ik van een ambteloos bestaan en kijk met plezier terug op mijn werkzame leven en ook vooruit.