DE VIJF VOCALEN

Vondsten in het archief. Periode: 1960-1970


1961 - Schoolboekenfolders


In de 50-er jaren nam de verkoop van schoolboeken een grote vlucht. De diversiteit nam toe evenals het aantal leerlingen dat middelbaar onderwijs ging volgen.
Om bijtijds te weten waar vraag naar zou komen werden folders met bestelformulieren naar vaste klanten gestuurd en in de winkel gelegd.

De ontwerpen evolueerden van zwart-wit naar kleurendruk. Doorgaans werden ze ontworpen door artistiek begaafde medewerkers zoals hier Piet Bergmans (1955) en Ben Evertse (1961).Het typen van de adres etiketten was geen geliefde bezigheid en in de 60-er jaren werd een adresseermachine op de bestelafdeling geplaatst die de adressen uit het klantenbestand met een lichtblauwe inkt op enveloppen drukte. Ondanks die vooruitgang moesten de kaartjes uit het bestand nog wel handmatig worden ingevoerd en dit was evenmin een geliefde bezigheid. Het werd bij toerbeurt gedaan en dat was maar goed ook, want de machine gebruikte bij het procedé methylalcohol waardoor de medewerker na een paar honderd adressen in een sterke alcoholwalm was gehuld.

6 augustus 1964 Periodieke MededelingenVervolg op pagina 2