DE VIJF VOCALEN

Vondsten in het archief. Periode: 1950-1960


1956 - Brand in het pand


Op vrijdag 13 (!) april 1956 even na één uur ontstond brand in de kelder.

De brandweer arriveerde met twee motorspuiten, twee materiaalwagens en een ladderwagen. Onderbrandmeester N. van Steijn ging als eerste met een zuurstofmasker de kelder in, maar werd even later door collega's in bewusteloze toestand naar boven gedragen. Hij was onwel geworden door koolmonoxyde en is met ambulance naar het Zuidwal-ziekenhuis gebracht en daar ter observatie opgenomen. De Nieuwe Haagse Courant kopte dat hij 'Door het oog van de naald was gekropen' en Het Binnenhof schreef dat hij 'Aan de dood was ontsnapt'.


Rook vulde het hele pand en kwam door ramen en deuren naar buiten. De rookontwikkeling was zo hevig dat de hele Kneuterdijk in een donkere gloed werd gezet (Nieuwe Haagse Courant).


Inmiddels hadden zich op de Kneuterdijk duizenden toeschouwers verzameld. De consternatie werd nog eens verhoogd toen iemand riep dat zijn portefeuille was gerold waarna een vechtpartij ontstond. Het tramverkeer was geheel gestremd.De brand bleek moeilijk te bestrijden omdat de brandhaard niet kon worden bereikt en was om half drie op z'n ergst.

                                                                                       Vervolg op pagina 2